my story.....

Tuesday, 1 May 2012

Bagaimana mengisi E-Filing?

Bismillah....

Ramai kawan-kawan yang bertanya bagaimana mengisi E-Filing Lembaga Hasil Dalam Negeri atau dalam bahasa mudahnya ialah borang cukai. Berdasarkan pengalaman saya, di sini saya terangkan secara ringkas bagaimana untuk mengisi borang tersebut bermula dari pendaftaran secara atas talian (online) tanpa pergi ke Pejabat LHDN.

1. Daftar untuk mendapatkan no. cukai dan no. pin di  http://edaftar.hasil.gov.my/dafsgjpn.php

2. Selepas mengisi segala maklumat yang dikehendaki, pilih sama ada:

 Saya Ingin Muat Naik Dokumen Pengenalan Diri / Dokumen Daftar Perniagaan
 ATAU
 Saya Ingin Menghantar Dokumen Pengenalan Diri / Dokumen Daftar Perniagaan Secara Faks Atau E-mel

    bagi saya, adalah mudah untuk memuat naik sahaja Dokumen Pengenalan diri berbanding menghantar
    secara faks atau emel. Dengan syarat, saiz fail dokumen pengenalan itu (selalunya IC) mesti kurang
    daripada 60kb dan mesti dalam format *.gif. Anda diberi masa selama 14 hari untuk memuat
    naik/menghantar dokumen itu. Dalam masa yang sama, anda akan diberi no. permohonan dan no.  
    cukai (selalunya bermula dengan huruf SG). Simpan no. permohonan dan no. cukai tersebut.

3. Setelah selesai memuat naik/menghantar dokumen pengenalan, anda mesti tunggu 2-3 hari (jika tidak
    silap) untuk permohonan anda diproses.

4. Untuk menyemak permohonan, pergi ke http://edaftar.hasil.gov.my/info.php , masukkan no.
    permohonan. Jika permohonan anda berjaya, anda akan diberi no. pin.

5. Setelah anda mempunyai no. pin, anda sekarang boleh "Login Kali Pertama" di   
    
    Masukkan no. pin dan no. rujukan (No. Kad Pengenalan)

6. Setelah itu masukkan kata laluan anda.

7. Setelah selesai, login ke e-BE (jika tiada punca perniagaan) atau e-B (jika ada punca perniagaan).

8. Isikan segala maklumat yang dikehendaki. Jika anda adalah penjawat awam, adalah lebih baik anda 
    memuat turun Penyata Gaji Tahunan bagi tahun sebelumnya di  http://www.anm.gov.my/  terlebih
    dahulu kerana di dalam Penyata Gaji Tahunan tu, terdapat no. majikan, Pendapatan Penggajian,
    Potongan KWSP (jika ada) dan maklumat-maklumat lain.

Setelah setelah mengisi borang tersebut, maka selesailah tanggungjawab anda untuk tahun ini. :)

p/s: zakat bagaimana? sudah bayar atau belum? :)

Diharap dengan penerangan ini, sedikit sebanyak dapat membantu kawan-kawan untuk mengisi e-Filing.

Sekian.

Penafian: Saya tidak bertanggungjawab di atas kesilapan yang berlaku semasa anda mengisi e-Filing, dan tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari penulisan ini. Tulisan di atas adalah sekadar penerangan berdasarkan pengalaman sahaja.

Mesyuarat Agung PIBG SMK Tebedu Kali Ke-2

Mesyuarat Agung PIBG Sekolah Menengah Kebangsaan Tebedu Kali Ke-2 telah berlangsung dengan jayanya pada 28 April 2012 yang lalu. Mesyuarat ini dihadiri oleh lebih kurang 500 orang ibu bapa, semua guru SMK Tebedu dan sebahagian pelajar SMK Tebedu. 


Mesyuarat ini telah dirasmikan oleh En. Bai @ Udin Anak Dungak, Pegawai Tadbir di Pejabat Daerah Kecil Tebedu, yang merupakan wakil kepada YB Datuk Richard Riot Anak Jaem, Ahli Parlimen P199 Serian Merangkap Timbalan Menteri Dalam Negeri Malaysia yang tidak dapat hadir ke majlis perasmian ini.

Berikut adalah sebahagian daripada gambar pada mesyuarat dan majlis perasmian itu....


(Klik pada gambar untuk membesarkan imej)


Pendaftaran ibu bapa.


Sebahagian pelajar yang membantu guru-guru.

Tak sah kalau tak bergambar.. :)
Dari kiri: Cikgu Qhairunisa, Cikgu Siti, Cikgu Agartha, Cikgu Ros



Guru-guru yang telah berada di dalam dewan seawal 7.00 pagi.

Sebahagian daripada ibu bapa yang hadir.


Ketua-ketua Kampung dan Ketua-ketua Kaum.


Pandangan dari bilik PA System.

Ahli Jawatan Kuasa PIBG yang dipengerusikan oleh
YBhg. Penghulu Robert Jawas Anak Mangau

Pelajar menyematkan ribbon rosettes kepada tetamu kehormat,
YBhg. En. Bai @ Udin Anak Dungak.

Persembahan tarian.


YBhg. En. Bai menandatangani buku pelawat.




Pasukan koir sekolah membuat persembahan.



Cikgu Elsy, Realliza & Gelry


En. Henry Silang
Penolong Kanan Pentadbiran & Akademik SMK Tebedu

YBhg. En. Bai @ Udin Anak Dungak
memberi ucapan perasmian.

Pukulan gong sebanyak tiga kali oleh tetamu kehormat.

Cenderahati kenang-kenangan kepada YBhg. En. Bai.

Ibu bapa dan guru-guru mengambil makanan tengah hari.

Cikgu Angeline

Dari kiri: Pembekal makanan, Cikgu Angeline, Cikgu Nurul Zahira

Sekian. 

Friday, 27 April 2012

KERANA DIA SEORANG IBU





TAZKIRAH JUMAAT : KERANA DIA SEORANG IBU
--------------------------------------------------------
[♥Sila klik LIKE, TAG and SHARE jika bermanfaat untuk anda♥]

'Tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibumu cacat, dia tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling cantik yang pernah ayah temui...'
--------------
“Nurse, boleh saya tengok bayi saya?” ibu muda yang baru bersalin itu bersuara antara dengar dan tidak kepada seorang jururawat. Sambil tersenyum jururawat membawakan bayi yang masih merah itu. Si ibu menyambut dengan senyum meleret. Dibuka selimut yang menutup wajah comel itu, ciumnya berkali-kali sebaik bayi tersebut berada di pangkuan.

Jururawat kemudian mengalihkan pandangannya ke luar tingkap. Tidak sanggup dia bertentang mata dengan si ibu yang terperanjat melihat bayinya dilahirkan tanpa kedua-dua cuping telinga. Namun gamamnya cuma seketika. Dakapan dan ciuman silih berganti sehingga bayi yang sedang lena itu merengek. Doktor bagaimanapun mengesahkan pendengaran bayi itu normal, sesuatu yang cukup mengembirakan si ibu.

Masa terus berlalu…

Pulang dari sekolah suatu tengahari, anak yang tiada cuping telinga itu yang kini telah memasuki alam persekolahan menangis memberitahu bagaimana dia ejek rakan-rakan. “Mereka kata saya cacat,” katanya kepada si ibu.

Si ibu menahan sebak. Dipujuknya si anak dengan pelbagai kata semangat. Si anak menerimanya dan dia muncul pelajar cemerlang dengan menyandang pelbagai jawatan di sekolah. Bagaimanapun tanpa cuping telinga, si anak tetap merasa rendah diri walaupun si ibu terus memujuk Ayah kanak-kanak itu bertemu doktor. “Saya yakin dapat melakukannya jika ada penderma,” kata pakar bedah. Bermulalah suatu pencarian bagi mencari penderma yang sanggup berkorban.

Setahun berlalu…

“Anakku, kita akan menemui doktor hujung minggu ini. Ibu dan ayah telah mendapatkan seorang penderma, tapi dia mahu dirinya dirahsiakan,” kata si ayah. Pembedahan berjalan lancar dan akhirnya si anak muncul sebagai manusia baru, kacak serta bijak. Pelajarannya tambah cemerlang dan rasa rendah diri yang kerap dialaminya hilang.

Rakan-rakan memuji kecantikan parasnya. Si anak cukup seronok, bagaimanapun dia tidak mengabaikan pelajaran. Pada usianya lewat 20-an, si anak menjawat jawatan tinggi dalam bidang diplomatik.

“Sebelum saya berangkat keluar negara, saya ingin tahu siapakah penderma telinga ini, saya ingin membalas jasanya,” kata si anak berkali-kali.”Tak mungkin,” balas si ayah. “Perjanjian antara ayah dengan penderma itu masih berjalan. Tunggulah, masanya akan tiba.”

“Bila?” tanya si anak.

“Akan tiba masanya anakku,” balas si ayah sambil ibunya mengangguk-angguk. Keadaan terus kekal menjadi rahsia bertahun-tahun lamanya.

Hari yang ditunggu tiba akhirnya. Ketika si anak berdiri di sisi keranda ibunya, perlahan-lahan si ayah menyelak rambut ibunya yang kaku.

Gelap seketika pandangan si anak apabila melihat kedua-dua cuping telinga ibunya tiada.

“Ibumu tidak pernah memotong pendek rambutnya,” si ayah berbisik ke telinga anaknya. “Tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibumu cacat, dia tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling cantik yang pernah ayah temui. Tak percaya… tanyalah pada sesiapa pun kenalannya.”

Si anak kaku..


**Dah habis baca?Sedih kan...Itulah pengorbanan seorang ibu untuk anaknya....Begitu besar...Kalau anda rasa ianya perlu disebarkan & bermanfaat untuk orang lain, silalah klik button SHARE yer...TQ**

Sumber: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=214917941957091&set=a.155151421267077.32583.154752761306943&type=1&permPage=1

Saturday, 17 March 2012

Memandu Kereta Dengan Alternator Yang Rosak....

Setelah 2 tahun keretaku tu tak ditukar baterinya, akhirnya dia buat hal... 

Ceritanya bermula apabila keretaku dibawa ke Klinik Kesihatan Tebedu untuk membuat pemeriksaan biasa isteriku yang mengandung anak pertama kami. Bila dekat-dekat nak sampai kat klinik tu, tiba2 lampu isyarat bateri yang warna merah tu menyala. Apa lagi, cuak la aku sebab takut dia 'mati'. :)

Lepas hantar isteri aku masuk klinik, aku terus balik ke rumah untuk tukar kereta satu lagi. Bila sampai kat rumah, aku matikan enjin, dan bila nak start balik, dah tak boleh start dah.. so aku pegila klinik dgn kereta satu lagi..

3 hari lepas tu, aku beli bateri baru dgn harga RM125 (trade in bateri lama). Bila dipasang, tengok2 lampu isyarat bateri tu tak jugak2 padam. So aku cuba la test dia punya alternator dengan mencabut salah satu wayar bateri. Dengan serta-merta enjin tu mati. Hmmm maknanya alternator la yang rosak... Terpaksa la aku drive kereta tu dgn hanya menggunakan kuasa bateri untuk perjalanan sejauh 42 km dari kawasan Tebedu ni untuk ke workshop tu. (aku dah biasa dgn workshop kat situ). 

TAPI.......BOLEH KE DRIVE DGN HANYA KUASA BATERI SEJAUH 42 KM TU???

Jawapannya boleh. Sebab aku dah try dah...haha

Aku search jugak dalam internet tentang drive dgn kuasa bateri ni. tapi tak jumpa artikel yang betul2 memuaskan hati. So tawakkal kepada Allah sajalah. Kalau sampai, sampailah. Kalau tak sampai, apa nak buat kan...

Jadi, Alhamdulillah sampai juga akhirnya ke workshop tu dgn izin Allah S.W.T.

Sesampainya di workshop, pomen tu terus cek power bateri tu. masih ada 70% lagi. Maknanya kalau drive jauh lagi pun boleh la... :)

Bila dia cek alternator tu, confirm alternator tu dah rosak sebab tak boleh nak keluarkan cas lagi. Apa nak buat, terpaksa la tukar. Melayang la duit aku...hehehe...

Wallahu a'lam...